Οδόστρωμα που “καταπίνει” την ατμοσφαιρική ρύπανση

Pavement-

Φανταστείτε μια πόλη που θα μπορεί να “καταπίνει” την την ίδια της την ρύπανση. Αυτό είναι το σενάριο που οραματίστηκε ένας… επιστήμονας από την Ολλανδία, ο οποίος  διαπίστωσε ότι με την χρήση ειδικά επεξεργασμένου οδοστρώματος στους δρόμους της πόλης μπορεί να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση σχεδόν στο μισό.Ερευνητές από το Eindhoven University of Technology έφτιαξαν ένα μείγμα σκυροδέματος στο οποίο περιέχεται διοξείδιο του τιτανίου – φωτοκαταλυτικό πεζοδρόμιο, όπως το ονομάζουν – σε μια περιοχή της πόλης Hengelo στην Ολλανδία. Το οξείδιο του τιτανίου έχει την ικανότητα να απομακρύνει τους ρύπους από τον αέρα και να τους μειώνει σε λιγότερο επιβλαβή συστατικά.

Η μελέτη έιχε ως σκοπό τη μείωση των οξειδίων του αζώτου (NOx), ένα δηλητηριώδη αέριο που παράγεται από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια ενέργειας, τα οποία αντιδρούν με άλλες ενώσεις στην ατμόσφαιρα και σχηματίζουν το νέφος.Μετά την ανάλυση των μετρήσεων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός έτους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση επεξεργασμένου οδοστρώματος από τιτάνιο μειώσε την περιεκτικότητα σε NOx της ατμόσφαιρας κατά 19%. κατά μέσω όρο. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 28% το απόγευμα και στο 45 τοις εκατό κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες (υψηλή ακτινοβολία και χαμηλή σχετική υγρασία).

Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο Journal of Hazardous Materials. Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι αυτή η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σχεδιασμό των πόλεων με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίζεται και η ατμοσφαιρική ρύπανση.Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή των φωτοκαταλυτικών επιφανειών έχει μελετηθεί για πολλά χρόνια, ο David Brown, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών, σημείωσε σε δελτίο Τύπου ότι, “αυτή η τελευταία έρευνα δείχνει τις δυνατότητες της χημικής μηχανικής να εξασφαλίση μια περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι εκπομπές των οχημάτων είναι υψηλές”.

www.ecozhn.com

Advertisements

Posted on Νοέμβριος 17, 2013, in Ελληνικα Αρθρα. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: