Απόφαση ITLOS: η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει τους Arctic 30!

Το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS) αποφάσισε πως η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει τους Arctic 30 και το πλοίο της Greenpeace, Arctic Sunrise …αμέσως μόλις η Ολλανδία (χώρα σημαίας του πλοίου) καταθέσει εγγυητική επιστολή 3,6 εκ. ευρώ.

Η Ολλανδική κυβέρνηση είχε καταθέσει σχετικό αίτημα, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Arctic Sunrise, καθώς και των 28 ακτιβιστών και των 2 ανεξάρτητων δημοσιογράφων οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο. Σχολιάζοντας την απόφαση, ο διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace, KumiNaidoo, δήλωσε:

“Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα – η ημέρα που ένα διεθνές δικαστήριο υποστηρίζει τα δικαιώματα των Arctic 30. Αυτοί οι 30 άντρες και γυναίκες φυλακίστηκαν εξαιτίας μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας για την προστασία της Αρκτικής, ενάντια στις κλιματικές αλλαγές. Τώρα που το δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση των Arctic 30 και του πλοίου ArcticSunrise, θέλω να θυμίσω πως ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πρόσφατα πως ο ‘ο νόμος είναι νόμος, και πρέπει να τον τηρούμε, είτε μας αρέσει είτε όχι’. ΗGreenpeace συμφωνεί με αυτή τη δήλωση. Οι 29 από τους 30 έχουν απελευθερωθεί με εγγύηση την οποία έχει καταβάλει η Greenpeace αλλά αυτό δεν αρκεί. Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας ήταν σαφής: και οι 30 πρέπει αφεθούν ελεύθεροι και να τους επιτραπεί η έξοδος από την Ρωσία μέχρι να ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες”.

Ο Kumi Naidoo, συμπλήρωσε:

“Μόλις επέστρεψα από τη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, όπου για άλλη μια φορά οι κυβερνήσεις απέτυχαν να αναλάβουν δράση ενάντια στις καταστροφικές κλιματικές αλλαγές. Αυτή τη δράση ανέλαβαν οι Arctic 30. Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν ελεύθεροι στα σπίτια τους, ήρθε η ώρα να προστατευτεί η Αρκτική. 30 άνθρωποι όρθωσαν το ανάστημά τους για τα 7 δις ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Πρέπει να τους υποστηρίξουμε.”

Τώρα η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την απόφαση του ΙTLOS. Το Σύνταγμα της χώρας λέει πως η διεθνής νομοθεσία είναι βασικό στοιχείο του ρωσικού νομικού συστήματος και πως τα ρωσικά δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν το διεθνές δίκαιο. Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, η Greenpeace αναμένει πως η Ρωσία θα σεβαστεί την σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν.

Ο Jasper Teulings, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Διεθνούς Greenpeace δήλωσε:

“Η Ολλανδική κυβέρνηση, ζητώντας την απελευθέρωση του ArcticSunrise και των Arctic 30 μέσω του ITLOS, έδειξε ξεκάθαρα πως υποστηρίζει το γράμμα του νόμου αλλά και το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία. Και η Greenpeace σέβεται απολύτως το διεθνές δίκαιο, εξάλλου ένας από τους βασικούς στόχους της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ευχαριστούμε το ITLOS και την Ολλανδική κυβέρνηση γιατί μας έφεραν ένα βήμα πιο κοντά στην απελευθέρωση των 30 φίλων και συναδέλφων μας. Με δεδομένο πως η Ρωσία παραδοσιακά υπερασπίζεται με σθένος το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, η Greenpeace θεωρεί πως θα σεβαστεί και τη σημερινή απόφαση.”

 

www.greenpeace.org

Advertisements

Posted on Νοέμβριος 24, 2013, in Ελληνικα Αρθρα. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: